Blog FinTech

Dokąd zmierza bankowość?

Rewolucja technologiczna w bankowości konsumenckiej wchodzi w kolejną fazę. Fintechy opracowują kolejne innowacje, starzy bankowi wyjadacze szybko nadrabiają cyfrowe zaległości, do gry wchodzą technologiczni giganci, a regulatorzy próbują uporządkować chaos i stworzyć warunki, by wyłonił się z niego nowy bankowy ład. To, co pozostaje niezmienne, to poszukiwanie nowych usług i źródeł przychodów.

Bigtech goes fintech. Czy wszyscy chcą być bankami?

Po co wielkie firmy technologiczne wchodzą w usługi finansowe? Z jednej strony to dla nich nowe źródła dochodu, ale też szansa na pozyskanie kolejnych, istotnych informacji o klientach. Z drugiej strony - już wcześniej pozyskane dane mogą wykorzystać na zupełnie innym poziomie.

2020. Rok sztucznej inteligencji (?)

Jeśli znudziło was czytanie o sztucznej inteligencji jako o ważnym trendzie przyszłości, to niestety musicie zacisnąć zęby i uzbroić się w cierpliwość. O AI będziemy słuchać w nadchodzącym roku na konferencjach i czytać w branżowych mediach. I choć często termin ten jest używany mylnie, to przyszedł czas, w którym technologie algorytmiczne wchodzą pod strzechy i na salony.

Perspektywy i trendy internetowego rynku sprzedaży mebli [ANALIZA]

Rynek mebli i produktów wyposażenia wnętrz należy do najszybciej rosnących sektorów e-commerce na świecie. Jednocześnie meble i sprzęt wielkogabarytowy to jeden z najtrudniejszych produktów do sprzedaży online.

Usługi płatnicze w 2019

Czy Polska będzie pierwszym krajem na świecie, w którym wszystkie terminale będą umożliwiały płatność zbliżeniową? A może pierwszym krajem, który na masową skalę wprowadzi niewidoczne płatności automatyczne? Czego możemy spodziewać się w najbliższych miesiącach na rynku usług płatniczych pisze Miłosz Kurzawski, ekspert Blue Media.

Asystent Google po polsku. Co z rozwojem płatności głosowych w Polsce?

W tym tygodniu Google oficjalnie uruchamia polskojęzyczną wersję Asystenta Google. Czy wirtualny asystent, który rozumie i reaguje na język polski sprawi, że Polacy pokochają usługi głosowe? Komentuje Miłosz Kurzawski, ekspert Blue Media.

Płacimy jak lubimy. Zmiany technologiczne szybsze niż zwyczaje konsumentów

Jak opłacić fakturę za telefon? Konsumenci mają do wyboru całą paletę form płatności, chociaż o ich wyborach ciągle może decydować siła przyzwyczajenia. W Polsce coraz popularniejsze są płatności elektroniczne i mobilne. A jak sytuacja wygląda na innych rozwiniętych technologicznie rynkach?

Usługi głosowe w branży dostawców energii [ANALIZA]

Asystenci głosowi mogą już dzisiaj zdalnie zarządzać naszymi mieszkaniami - ułatwiają oszczędzanie energii, pilnują zużycia mediów, a także umożliwiają wygodne głosowe opłacanie rachunków.

Płatności głosowe [ANALIZA]

Za 10-15 lat interfejs głosowy może zastąpić klawiaturę. Bankowość i finanse jako jedne z pierwszych branż przygotowują się na tę rewolucję.

Technologie bankowości [INFOGRAFIKA]

Wykorzystanie technologii zbliżeniowej zajęło bankom prawie pół wieku. Wprowadzenie bankowości mobilnej na smartfony - zaledwie dwa lata. Nie będzie zaskoczeniem, jeśli za 5 lat komunikację z bankiem zdominują wirtualni asystenci, a płatności będziemy autoryzować skanem naszych twarzy.