14 Grudnia

Polacy zapożyczają się na święta [BADANIE]

Niemal co dziesiąty polski internauta pożycza pieniądze na święta i inne okazje rodzinne, takie jak chrzest, komunia czy ślub - wynika z badania Blue Media “Jak pożyczamy pieniądze”.

Częściej pieniądze pożyczają kobiety i osoby młodsze oraz mieszkańcy największych miast.

Dość zastanawiający jest odsetek osób, które nie odpowiadają wprost na pytanie, czy pożyczają pieniądze, zasłaniając się brakiem pamięci. Odsetek mężczyzn, którzy twierdzą, że nie wiedzą / nie pamiętają, czy pożyczali pieniądze wynosi aż 17 proc. - dla porównania swą niewiedzę na ten temat deklaruje tylko 4 proc. kobiet.

Zwykle zadłużamy się - a właściwie kobiety zadłużają się - by mieć na bieżące potrzeby. Kobiety zdecydowanie częściej pożyczają pieniądze także na leczenie, okazje rodzinne i święta. Mężczyźni pożyczają natomiast na zakup sprzętu RTV lub zakup nieruchomości, czyli na dobra, które nabywamy niezbyt często - takie wnioski płyną z tegorocznego badania Blue Media, operatora serwisu pożyczkowego Kokos.pl.

Pożyczanie na święta i okazje rodzinne

W tym roku święta Bożego Narodzenia (prezenty, żywność) będą kosztować polską rodzinę średnio 1168 złotych - wynika z analizy Deloitte. Na święta wyraźnie częściej pożyczają kobiety (11 proc.), osoby ze starszej grupy wiekowej (13 proc.) oraz mieszkańcy wsi (aż 19 proc. - dla porównania zaledwie 2 proc. mieszkańców dużych miast pożycza pieniądze na ten cel).

Tymczasem na okazje rodzinne takie jak chrzciny, komunie czy śluby nadal znacznie częściej pożyczają kobiety (13 proc. vs 2 proc. mężczyzn), ale także młodsze pokolenie, czyli osoby poniżej 45. roku życia (14 proc. vs 3 proc. starsze pokolenie). Co ciekawe, najczęściej na imprezy rodzinne zapożyczają się mieszkańcy dużych miast (11 proc.). Nic dziwnego biorąc pod uwagę fakt, że przykładowo na zorganizowanie przyjęcia komunijnego dla 20 osób w restauracji w dużym mieście, np. Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, trzeba średnio wydać 2700 zł - wynika z danych serwisu Briefly.

Wsparcie rodziny

Zdecydowanie rzadziej niż w zeszłym roku pożyczamy od rodziny - choć to właśnie do niej wciąż zwracamy się najczęściej.

Jeszcze większy spadek dotyczy klientów banków, gdzie w ubiegłym roku pożyczało pieniądze 28 proc. respondentów. Obecnie robi to 14 proc. Rzadziej niż w ubiegłym roku Polacy pożyczają też pieniądze od internetowych firm pożyczkowych.

Jedynym źródłem pożyczek, które zyskało na popularności w stosunku do ubiegłego roku są “przyjaciele i znajomi”. Zapożyczyło się u nich 47 proc. respondentów, podczas gdy rok wcześniej skorzystało z tej formy pożyczki 43 proc. przebadanych osób.

- Coraz rzadziej pożyczamy od rodziny i maleje również skłonność do udzielania pożyczek rodzinie, choć warto śledzić trendy w kolejnych latach. Zastanawiająca jest też malejąca skłonność do udzielania pożyczek w ogóle. Może to świadczyć albo o malejącym kapitale zaufania społecznego w Polsce albo o rosnącej świadomości istniejących i dostępnych instrumentów finansowych. Z wyciąganiem bardziej kategorycznych wniosków warto się jednak wstrzymać, bo trend może nie być trwały - komentuje Joanna Tokarska, ekspertka Kokos.pl, serwisu pożyczkowego należącego do Blue Media.

Sami też chętnie pożyczamy innym. Jedynie co czwarty badany na pewno odmówiłby pomocy w tej sprawie - to prawie dwukrotny spadek w porównaniu z rokiem 2016. Bardziej skłonne do pomocy są kobiety. Trzy na pięć z nich byłoby gotowe pożyczyć pieniądze innej osobie. W ten sposób postąpiłaby mniej niż połowa mężczyzn.

Przeczytaj cały raport "Jak pożyczamy pieniądze"

#Blue Media

#Kokos.pl