30 Czerwca

Autopay pozwala szybciej dotrzeć do wakacyjnego celu

Już 300 tys. osób używa aplikacji Autopay umożliwiającej automatyczne opłacanie przejazdu płatnymi odcinkami autostrad. Na autostradzie AmberOne A1 prowadzącej nad polskie morze, średnio co piąta transakcja (20,3 proc.) opłacana jest za pośrednictwem Autopay. Z kolei na odcinku Kraków-Katowice na autostradzie A4, już ponad 10 proc. przejazdów realizowanych jest z wykorzystaniem aplikacji Autopay.

Odsetek przejazdów opłacanych automatycznie może się jeszcze zwiększyć, ponieważ do końca września 2020 r. obowiązują preferencyjne stawki dla wszystkich korzystających z automatycznych płatności Autopay na A4. Kierowcy mogą zaoszczędzić od 3 do 5 zł na każdej bramce.

Autopay pozwala ominąć korki

W okresie wakacji korki przy punktach poboru opłat na autostradzie bywają uciążliwe, szczególnie w upalne dni. Tego lata ruch może być jeszcze bardziej wzmożony, ponieważ wielu Polaków zdecydowało się na spędzenie urlopów w kraju.

Dzięki Autopay nie trzeba czekać w kolejce po odbiór biletu i pobór opłaty. Użytkownicy aplikacji mogą także skorzystać ze specjalnych bramek na autostradach. Dzięki temu czas podróży może skrócić się o kilka-kilkanaście minut.

Coraz więcej przejazdów z Autopay

Za pośrednictwem Autopay, od początku jej działania, opłacono łącznie prawie 5 milionów przejazdów na dwóch polskich autostradach.

Z uwagi na fakt, że Autopay to całkowicie bezdotykowa, a do tego wygodna i bezpieczna forma płatności za autostrady, kierowcy w ostatnich miesiącach jeszcze chętniej z niej korzystali, także w okresie obowiązywania lockdownu. W ostatnich trzech miesiącach (od kwietnia do czerwca), a więc w okresie obowiązywanie ograniczeń w przemieszczaniu się, najwięcej przejazdów odbywało się w piątki (17 proc.). Popularne były również środy i czwartki - po 16 proc. Najmniej przejazdów odbywało się w soboty (11 proc.).

Jak działa Autopay?

Aby przejechać autostradą bez potrzeby zatrzymywania się przy bramkach, należy zainstalować w telefonie bezpłatną aplikację Autopay. Następnie użytkownik powinien założyć w niej swoje konto i dodać swój pojazd (markę i nr rejestracyjny) oraz kartę płatniczą (debetową lub kredytową), z której środki za przejazd będą pobierane automatycznie po zakończonym przejeździe. Podczas podróży nie trzeba uruchamiać aplikacji, ani nawet mieć przy sobie telefonu, na który została pobrana aplikacja. Dzięki kamerom przy bramce system automatycznie rozpozna numer rejestracyjny pojazdu i podniesie szlaban (tzw. videotolling).

O Autopay

Autopay to system do szybkich i automatycznych płatności, stworzony przez Blue Media - spółkę technologiczną, która już od 1999 r. sukcesywnie wdraża kolejne innowacyjne rozwiązania w obszarze usług płatniczych i finansów, z których korzystają miliony Polaków i Europejczyków. System działa na autostradach AmberOne A1 oraz A4 Katowice - Kraków. Rozwiązanie Autopay zostało także wdrożone jako integralna część aplikacji mobilnych dwóch banków: Bank Millennium i EnveloBank (Bank Pocztowy).

#autopay